Видео 24.05.2019

Румен Радев: Истинските дворци на България са нейните училища

"Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, съобщиха от прессекретариата на президента.

Още по темата
В словото си държавният глава припомни думите, че "преди кирилската азбука България е била силна, но не и велика, защото е имала дворци, но е нямала училища".

Румен Радев посочи, че родината ни дължи своето богато културно наследство именно на българската просвета и духовност, българския език и азбука, които са вградени здраво в основите на нашата държавност и идентичност. "Тяхната сила и красота ни съхрани като общност и ни преведе през превратностите и изпитанията на времето", отбеляза президентът.

Държавният глава призова да пазим това неоценимо богатство и добави, че само това не е достатъчно, защото светът се движи напред с бързи крачки. "Да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но не по-малко важно е каква култура и духовност, каква наука и образование развиваме днес и какво инвестираме в бъдещето на нашите деца", заяви президентът.

Румен Радев изрази признателността си към българските дейци на образованието, културата, науката и духовността, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни национално самочувствие и продължават да прославят България по света.

Държавният глава изрази благодарността си на генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, която по негова покана посети България и участва в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Тя сподели не само уникалния празник на един народ на духа, но изрази своята признателност към нашето богато духовно наследство и остана истински възхитена от таланта на българските деца", заяви Румен Радев.

Коментари Напиши коментар

27

1

преди 1 месец

До Иван,иванчооо,а герберите какви са фашисти ли?

26

1

преди 1 месец

Прав сте Г-н Президент,изключая ,затворените от герб-комунисти,и после продадени на приятели.

25

реалист

преди 1 месец

Дворците са на комунистите къщите а децата им учат в мразената Америка ама Господ бави но не забравя