През празничния 24 май се проведоха празнични шествия в цялата страна. Хиляди хора отдадоха почит към тези, които проправиха пътя на знанието - Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Буквите ни се използват от още 300 милиона души по света и ги има в 70 езика.

Още по темата
Историкът проф. Христо Матанов каза в студиото на "Денят ON AIR", че няма съмнения в това, че България е дала писмеността, въпреки че има различни претенции към това.

"Трябва да свикнем с мисълта, че към всяко достижение има хора или общества с претенции. Ние трябва да свикнем да живеем в конкурентна среда. Това е жестока борба под слънцето", отбеляза проф. Матанов.

Историкът беше категоричен, че българският народ има огромна заслуга за света, но трябва да отстояваме това. Проф. Христо Матанов обясни, че основната заслуга на Светите братя Кирил и Методий е, че са превърнали славянския език в литургичен - език, на който може да се служи, което пък го превръща в литературен и книжовен.

Проф. Матанов добави също, че създаването на азбуката е само техническото средство за това.

"Някои от учениците на Кирил и Методий променят Глаголицата, защото тя не е бързописна азбука", обясни историкът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase