Снимка: Bulgaria ON AIR

По 10 лв. обезщетение на загинал в катастрофата край Своге са получили трима от наследниците на жертвите. Те са по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати.

След жалба до Комисията за финансов надзор обаче дружеството е решило да изплати минималната сума с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

Почернените семейства написаха и отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и директора на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. Те се заканиха, че следващата стъпка е да водят дела срещу застрахователите.

От компанията твърдят, че за тях това не е пътуване, за което има издадени редовни документи, а по-скоро тип споделено пътуване.

"Повечето компании в България са с чуждестранни капитали и нямат интерес да инвестират в пътната безопасност на страната, защото това е дългосрочна инвестиция", коментира в "България сутрин" Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Според нея Комисията за финансов надзор трябва да вземе отношение по случая. "Много се надявам тази катастрофа да покаже на цялото общество, че по този начин не можем да продължаваме. Трябва да полагаме усилия по отношение на пътната безопасност и да инвестираме в нея", категорична бе Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че същото се отнася и за застрахователите и те трябва много активно да се включат, но не като отделни дружества, а посредством Асоциацията на българските застрахователи.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", обясни пред БНТ, че компанията е отказала да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

"Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер", каза Проданов.

Проданов е категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase