Архив: Булфото

Ако Деси Плевнелиева реши да се занимава с политика, съпругът й - Росен Плевнелиев, няма да я спре.

"Като мъжа до нея аз ще ѝ кажа само едно: “Чуй сърцето си. Не мозъка, не разума, сърцето. Ако сърцето ти казва да направиш това нещо, аз съм до теб”, разкрива президентът на републиката 2012 - 2017 г. в интервю пред "24 часа".

Сред инициативите, които двамата са започнали, са дарение за 2 бебета инвитро, учредяване на годишна стипендия за Американския университет и договорени инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ, каза още той.

На рождения си ден Плевнелиев помолил вместо подаръци гостите да пуснат дарение за ин витро процедури. "5950 лв. се събраха. Ние с Деси ще додадем още 4050 лв., за да станат общо 10 000 лв. Ще изберем такива, които нямат право на повече опити инвитро, финансирани от държавата", обясни Плевнелиев.

"Направих фондация - “Решения за бъдещето”, която е финансирана основно със собствени средства. Целта е да помогнем наболели проблеми на българското общество да намерят решение", каза още той.

А като първи приоритет посочи българите в чужбина: "Аз съм единственият държавен глава, който се ползва от правото си на референдум, като с референдума за електронно дистанционно гласуване исках да овластя българите, където и да са те по света, да могат да гласуват и да променят бъдещето на страната. Те много ме обичат, аз много ги обичам и сега започваме проект заедно с Българската асоциация за дялово и рисково финансиране и с фондация “Америка за България”, в който търсим възможността да стигнем до българските общности, където и да са те по света."

За целта ще се използва опита на Ирландия и Израел, които "имат феноменални механизми как да интегрират собствените си граждани".

Плевнелиеви искат да активират и дарителските кампании. "Самите ние с моята съпруга даваме немалко. Нямаме амбициите да бъдем квалифицирани като някакви новобогаташи, които искат да парадират със състоянието си. Имаме амбицията да споделим, да дадем, да помогнем с каквото можем", даде за пример той.

Със съпругата му даряват по 12 000 лева на година за стипендия за българин, който не може да си позволи добро образование у нас.

Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал, убеден е той.

Относно семейния си живот и международните си ангажименти Плевнелиев обяснява, че двамата с Деси са лице на България. В Бавария им казвали “слънчевата двойка” и са му поставили ултиматум без нея да не се появява, искали и да ги оженят с гледка към Бранденбургската врата, а в Китай ги наричали love story.

А за тъщата: "Тя е като немски възпитаник. Може да подреди когото се сетиш....Безкрайно много харесвам, че с нея си говорим, обменяме аргументи, вземаме заедно решения."

"Скоро натоварих в един ван 4 деца, тъща и куче, и така с Деси отидохме до Гърция. Незабравимо!", обобщава Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase