Снимка: БулФото

"Денят на данъчната свобода" тази година идва на 18 май, са изчислили експертите на Института за пазарна икономика, съобщава БТА.

Тъй като обаче сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички българи, включително върху деца и пенсионери, работещите ще понесат в най-голяма степен тежестта на хазната. Така те ще посрещнат своя ден на данъчна свобода чак в края на юни, изчисляват от ИПИ.

Според прогнозите, 2019 година ще бъде и рекордна по приходи за България - почти 44 милиарда лева.

Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са необходими 138 дни, за попълване на хазната. 18 май е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, сочат изчисленията на ИПИ.

"Денят на данъчната свобода" е символична дата, която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. През тези 138 дни се отчитат общите  приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат, отбелязват експертите.

Още по темата

Следвайки тенденцията от последните години, живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразяват заложените в бюджета близо 2.7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 9-ти май за държавата, а в дните до 18-ти май ще бъдат "отменени" от европейските данъкоплатци.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства, посочват експертите.

Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които българите отделят все повече през последните години - през 2017 г. и 2018 г. имаше покачване на вноската за пенсия с по 1 процентен пункт на година, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурителен праг. През последните 10 години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., няма примери за намаление на данъчната тежест в България, отбелязват експертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase