Съдилищата у нас трябва да дават ефективни присъди на нападателите на лекари, заяви в "България сутрин" д-р Димитър Ленков. Бившият главен секретар на Българския лекарски съюз обясни, че в момента хората, които агресират срещу медицински лица, нямат никакъв страх от закона, тъй като много често получават условни присъди, придружени със смешни глоби.

За лошото мнение към лекарите допринасят и постоянните негативни новини, свързани със здравеопазването, в които се говори, че ние сме са крадци и източваме Здравната каса, каза д-р Ленков.

"Съдилищата дават смешни присъди на нападателите на лекарите, които няма как да ги превъзпитат. Получават условни присъди и глоби от по 1000 лева. Как тогава да ги е страх от закона? Освен това постоянно се говори, че лекарите са крадци, точат Здравната каса. Това няма как да не повлияе на доверието на хората. Крайно време е съдилищата да дават ефективни присъди за нападение над лекар", каза бившият главен секретар на БЛС.

Ленков също така обясни, че не е нормално гражданите да нападат лекари, а не тези, които правят калпави закони.

Хората са много чувствителни, когато става въпрос за тяхното здраве. "Ние сме с едни от най-лошите здравни показатели в Европа и в света. По отношение на общата смърност ние сме по-зле от Африка, където има война", даде за пример д-р Ленков.

"Хората смятат, че за неблагополучията са виновни лекарите, а не онези хора, които създават калпави закони. Затова и всичко се трупа на гърбовете на лекарите и гражданите. Години наред няма каквато и да било промяна в системата на здравеопазването. Ние сме толкова потърпевши от тази калпава система, колкото и населението на страната", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase