Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Природозащитници започнаха кампания срещу намерението на общините у нас да горят отпадъци в ТЕЦ-ове и инсинератори. Според екоактивистите топлоцентрали в Русе, Сливен, Перник, Бобов дол, Димитровград и Гълъбово искат да получат разрешение да горят отпадъци заедно с въглищата. По думите им в София предстои одобрението на проект за изграждане на специален инсинератор.

Още по темата

Срещу замърсяването: Компостиране в Студентски град

В "България сутрин" Данита Заричинова от Сдружение "За Земята" заяви, че изграждането на такава инсталация в столицата ще струва около 300 милиона лева. Инсинераторът е предвиден да гори над 200 хиляди тона отпадъци годишно.

"Има много доказателства за проблеми със замърсяването на почвата и въздуха след горене на отпадъци. Това, което се случва в ТЕЦ-ове на въглища е, че ще горят отпадъците заедно с въглищата. Няма да бъдат поставени дори нови филтри. Инсинераторът в София, който се подготвя, ще изгаря 200 хиляди тона годишно. Много ни притеснява и финансовата част - ще са дадат около 300 милиона лева. Част от тях са под формата на кредит от Европейската инвестиционна банка. Това е много стара и проблематична технология. Във Флоренция с тези пари направиха система за рециклиране. В Община Свиленград въведоха система за разделно събиране и вече 1000 домакинства имат такива контейнери - един за рециклируеми отпадъци и един за смесени", разказа Заричинова.

Актрисата Илиана Лазарова, която подкрепя кампанията, застана зад думите на Заричинова и заяви, че хората в България трябва да се научат да рециклират отпадъците си, ако искат да дишат по-чист въздух.

"Една от алтернативите на горенето на отпадъци е рециклирането. Ако се научим да го правим, няма да има такава нужда от горене на боклук. Силно ме вълнува тази тема, тъй като съм майка. Въздухът е общ и след нас ще го дишат децата ни", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase