"Преизчисляването на пенсиите у нас е свързано с усещането, че можеш да бъдеш прецакан", каза в предаването "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков. По думите след няколко години не е изключено отново да коментираме тази тема, тъй като предстои натрупване на недоволство у хората тепърва.

Още по темата

Относно Националната стратегия за детето Нейков каза: "Беше грешка спирането на работата по стратегията, протестите са базирани на страхове в хората, за които мисля, че няма основания. Разпространяваха се небивалици, че има начин да се отнемат деца от родители. Това са неверни теории".

"Тепърва започва дискусията по нея. Имаше ефекта на общото загубено доверие към управлението, много неверни неща се изприказваха“, подчерта още Нейков.

"Ако в нещо българската администрация е на високо ниво, това е писането на стратегии. Само в социалната сфера имаме 30 стратегии в последните години. Не в това е проблемът! Натрупаха се много неща, пренесе се настроение от Истанбулската конвенция, от протестите на хората с увреждания. В момента има натрупано недоверие и гняв в обществото, тъй като тя дойде в предизборно време. Има няколко причини за конфликта, но те не са в документа. В него има верни неща. Не може в 21 век да възпитаваме децата в духа на насилието с шамари. Имаме ангажименти към тях, които не сме изпълнили като общество. Няма съд в България, където да няма "синя стая", свързана с престъпления срещу подрастващи", допълни пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър.

Относно недоволството на хората с увреждания Нейков посочи, че социалното министерство в момента е в ролята на боксова круша в обществото, то е вечното място за протест.

"Днешните протестиращи поемат последствията и дефектите на направени по-рано промени", каза още той. По думите му следват още законови поправки в социалната сфера, което гарантира перманентни протести на свой ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase