Снимка: Булфото, архив

Планирането на отпуск няколко месеца по-рано все още не е традиция у нас, макар уверено да вървим в тази посока. И има защо - така спестяваме немалка част от бюджета за почивка.

За да ни излезе по-евтина ваканцията, може да ползваме няколко трика. Избягвайте празниците, училищните ваканции и топсезона. Някои вече отдавна са забравили кога са те, но точно в тези периоди цените скачат двойно. Важно е не само да си припомним за датите в собствената си страна, но и в тази, за която пътуваме – възможни са разминавания, пише "Монитор".

Пътуването може да ни излезе по-леко за джоба, ако е през почивните дни. Широко разпространена заблуда е, че тогава цените са по-високи, коментират експерти.
Последните тенденции са за по-кратки пътувания, но по-често. Сега с два допълнителни почивни дни в четвъртък и петък и пътуване в сряда може да вземем повече за парите си. По думите на Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма, резервацията за полет за летния сезон трябва да се прави три месеца преди датата Най-доброто време е между 6 и 8 седмици преди датата. Новите маршрути винаги са намалени, ако пътуваме за чужбина.

Почивката на родното Черноморие се оскъпява пък поне два пъти докато стигне от хотела до туристите. Отпуската на морето за четиричленно семейство реално се продава от хотелиера на половин цена, а останалото е печалба за туристическите агенти.

Но това не означава, че ако платите сумата директно на хотелиера, ще платите по-малко.

Още преди да сте се сетили, че трябва да прекарате някъде отпуската с любимите хора, туристическите агенти и оператори вече са договорили пакетни цени за почивките, които предлагат на своите клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase