Снимка: архив, БулФото

Въоръжените сили изпълняват конституционните си задължения с определени ограничения. Това е основният извод в доклада за състоянието на отбраната през миналата година, приет от парламентарната Комисия по отбрана с 13 гласа "за" и един "против".

Той бе внесен от Министерския съвет на 25 април.

Примери даде началникът на отбраната ген. Боцев, посочвайки известни проблеми като некомплекта с личен състав, състоянието на въоръжението и техниката, но и резервните части.

Генералът посочи, че е имало и неизпълнени учения, като 12 от ученията във ВМС. Най-вече остава проблемът с личния състав, но за момента негативната тенденция е спряна.

Заместник-министър Анатолий Величков отбеляза, че ще продължат усилията за съкращаване на разходите в направления, които не създават отбранителни способности. Отчетени пред депутатите бяха и усилията за увеличение на възнагражденията на военнослужещите, предаде БТА.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков каза, че ремонтът на щурмовия самолет Су-25 в Беларус не е започнал. Европейска банка е отказала да извърши плащането на 82-та милиона лева. Чака се и становище на външното ни министерство дали европейското ембарго върху оръжията за Беларус би попречило на договора.

"Очакваме това становище да стане факт в понеделник, за да имаме пълното основание отново да наредим средствата за поддържане на летателната годност на самолетите Су-25", каза Величков.

И през 2018 г. голяма част - около 60% от разходите за отбрана, са отивали за персонал, а не за капиталови разходи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase