Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да има ограничения при приемането и лечението на деца в столичната педиатрична болница. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след заседание на надзорниците, съобщава БТА.

Още по темата
Лекарите ще имат възможност да приемат дете с определено заболяване в клиника, която е за лечение на друго заболяване, като целта е да отпаднат тези ограничения и да няма върнати пациенти. Приемът на пациенти може да се отчита с общ "педиатричен" код, като по думите на Начева това е било възможно и досега. Ограничението за легла по клиники и отделения не се отнася за педиатричната болница

"Вероятно по темата има някакво неразбиране или не добра комуникация с Касата и днес ще има среща с ръководството на болницата, за да се обсъди въпросът", допълни още тя.

На заседанието стана ясно още, че предстои промяна а цените на някои клинични пътеки, по които се работи в областта на педиатрията, като за целта ще бъдат отделени 50 млн. лева от резервите на Касата.  "Желанието ни е от второто полугодие цените на пътеките да бъдат увеличени", каза още Начева.

По думите й част от резерва на Касата вече е разпределен за лекарства за домашно лечение и за медикаменти за лечение на онкологични заболявания в болнични условия.

"За тази година не се очаква намаляване на цените на клинични пътеки, но предстои работа по Националния рамков договор за 2020 година и по-задълбочено ще бъдат анализирани редица дейности, включително и цените на някои клинични пътеки", допълни Жени Начева.

Припомняме, че в края на месец април педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. Д-р Иван Митев" в София излязоха на протест. Те настояваха точно за отпадането на лимитите за хоспитализиране на децата с аргумента, че така не могат да диагностицират и да лекуват пациентите си адекватно. Сред исканията им беше също и увеличение на заплатите и промяната на статута на лечебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase