Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската икономика ще расте стабилно, се казва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана днес.

Още по темата
Според анализа, въпреки намалялото външно търсене, недостига на работна ръка и предпазливостта на потребителите, темповете на икономически растеж ще се възстановят, както и износа. Бюджетът ще остане на излишък, а държавната задлъжнялост - ще намалява. Европейските фондове ще продължат да са двигател на публичните инвестиции.

Европейската комисия отбелязва, че заради намалелия износ за Русия и Турция, българските производители са претърпели загуби, но смята, че тази година те ще се възстановят, дори количествата за традиционни пазари да продължават да спадат.

Софиянци взимат средно над 1600 лв., най-зле във Видин

Прогнозата на Европейската комисия е за растеж на икономиката от 3,3% тази година и 3,4% през 2020 г, но България няма да успее да се върне на нивата от 2017-а, когато БВП нарастна с 3,8 на сто.

Анализът също предрича запазване на високи цени на храните поне до средата на годината, както натиск върху потреблението и икономиката заради скъпата енергия. Еврокомисията предупреждава за известна несигурност за бюджета поради неяснотата дали правителството ще направи планирани разходи, сред тях основно за купуване на ново въоръжение за армията.

Новините са добри и за ЕС като цяло, като се предвижда, че през годината всички икономики ще растат, макар и по-бавно и никъде няма да има рецесия. Заради глобалната несигурност обаче Европа ще разчита повече на вътрешна динамика, отколкото приходите от световната търговия да растат.

Приходи, доходи, растеж... още 40 години ще догонваме ЕС

"Забавянето на глобалния растеж и на световната търговия, заедно с голямата несигурност по отношение на търговските политики, влияе отрицателно на перспективите за растеж на брутния вътрешен продукт през 2019 г. и 2020 г.", се казва в икономическия анализ на Европейската комисия.

ЕС очаква проблеми заради нарастващото противопоставяне между големи пазарни сили, както и заради отслабването на търсенето в Китай и евентуално въвеждане на нови протекционистични ограничения в САЩ. Остават и рисковете от излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

В Брюксел се надяват, че 2020 г ще е по-добра от тази и прогнозират растеж на БВП в еврозоната от 1,5 на сто при 1,4% за тази. Финансовият еврокомисар Пиер Московиси съобщи, че по-добрата прогноза се дължи отчасти и на по-големия брой работни дни, който ще има догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase