Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Визитата на папа Франциск в България не е само под мотото на мира, но и приемствеността. От както той е поел Светия пресол, неведнъж е заявявал своята позиция по отношение на хората, които търсят подкрепа в Европа, бягайки от войни и недоимък.

Днес, папа Франциск посети бежанците във "Враждебна", където много хора намират обежище. България е вход към ЕС за бежанци от Сирия, Афганистан и други размирни точки по света. Бедността в Африка също доведе милиони към Стария континент в търсене на по-добър живот. Проблемът се оказва глобален и изборът на папата не е случаен.

Но може ли да се каже, че сме толерантни към бежанците?

"Едно от основните послания на папа Франциск в рамките на визитата му в страната ни е именно да приемаме бежанците като равни, като част от всички нас. Той отправи апел да не затваряме очите, сърцето и ръцете си към тези, които чукат на вратите ни. Това послание е доста силно и то бива отправяно не за първи път", отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR сътрудникът по интеграция в представителството на Агенцията на ООН за бежанците в България Емилия Братанова ван Хартен.

"Когато стане въпрос за бежанци, фокусът винаги се поставя върху това как те да бъдат спирани да влизат на територията на страните от Европейския съюз. Много малко обаче се говори за техния живот и как пребивават в тези държави", коментира Радостина Белчева oт Съвета на жените бежанки в България.

Пред Bulgaria ON AIR тя каза, че този проблем у нас идва поради липсата на институция, която да се занимава с въпросите за интеграция на бежанците.

"Агенцията за бежанците е орган, който предоставя международна закрила за тези хора. Решава дали даден мигрант има законовото право да остане да пребивава на дадена територия. След това обаче никой не следи какво се случва с тях. А един мигрант много трудно може да си намери жилище, работа и да започне нормален живот", допълни още Радостина Белчева.

Папа Франциск, който е определян също като папата на хората от периферията, на маргинализираните общности, често е обръщал внимание именно на бежанците и мигрантите.

Във "Враждебна" в момента няма много настанени кандидати за бежански статут, а общо всички центрове за бежанци и мигранти в страната са запълнени на под 7 на сто от капацитета си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase