Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Първото събитие след пристигането на папа Франциск на 5 май, на което могат да присъстват граждани, ще бъде от 13 часа на пл. "Св. Александър Невски".

Там, на сцена на площада, ще се проведе традиционната неделна молитва, която папата произнася. Очакванията са тя да бъде наблюдавана по телевизията в цял свят от над 20 млн. зрители. Това каза зам.-директорът на СДВР Антон Златанов на брифинг за предприетите мерки във връзка с апостолическото пътуване на папата в България.

Католическата църква в България е създала организация за католиците и те са снабдени предварително с билети. Всички останали граждани без билети могат да присъстват също, но ще влизат през различни КПП-та.

Ще бъде отцепен районът около храма - ул. "Московска", ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Васил Левски". Влизането в района ще е възможно основно откъм кръстовището на ул. "Оборище" и ул. "Раковски". От там ще могат да влизат всички граждани, които имат билети. Тези, които не са се снабдили с покани, могат да влязат от КПП на ул. "Московска" и ул. "Париж".

Още по темата

Второто събитие, с участие на граждани, което се очаква да бъде най-масово посетено, е от 16.45 часа на пл. "Княз Александър I Батенберг". Районът на площада от снощи вече е затворен за автомобили, а днес от обяд и за пешеходци, заради сцената и други съоръжения, които се строят в близост до БНБ.

Това е и единственото място, на което ще може да бъде видян папа Франциск как преминава с папамобила.

За това място ще има монитори извън зоната за сигурност, ако има твърде много хора, които искат да проследят случващото се. Тези граждани, които нямат билети, ще могат да влязат от ул. "Бенковски" и ул. "Георги С. Раковски", като се подходи от ул. "Аксаков".

Гражданите с билети трябва да влязат в района от КПП на ул. "Московска" зад Руската църква, както и от ул. "Дякон Игнатий", за тези които имат покани за седящите места и хората в неравностойно положение.

На 6 май, в 16.15 часа, ще бъде отслужена молитва за мир с представители на всички вероизповедания, която ще бъде на пл. "Независимост", където ще има изградена сцена.

Всички желаещи да присъстват и нямат билети, могат да влязат в района от КПП-та на бул. "Дондуков" и "Цар Освободител". Хората с пропуски ще влизат през ротондата "Св. Георги" и прохода между МС и ЦУМ.

Всички граждани, които искат да видят къде се намират КПП-тата, както и кои са зоните забранени за паркиране, ще могат да проверят тази информация на сайтовете на Столична община /СО/, както и във Facebook.

Христина Лазарова, директор на дирекция сигурност в СО обясни, че вече е затворен бул. "Цар Освободител" за движение на автомобили, както и всички паркинги в района. Затворена за движение е и ул. "Оборище" между ул. "11 август" и ул. "Раковски".

От утре сутринта ще има забрана за паркиране на пл. "Николай Гяуров", паркинга пред и около Националния стадион.

От 22 ч. на 4 май влиза в сила забраната за паркиране в района около Народния театър, градската градина и около храм "Св. Александър Невски", както и карето между Раковски, Дондуков, Васил Левски и Московска.

Християн Петров от Центъра за градска мобилност посочи, че докато са затворени местата за паркиране в централна градска част, живущите, които имат винетен стикер, ще могат от днес до 7 май да паркират в синя и зелена зона, които са в близост.

Той призова гражданите и гостите на града да използват градския транспорт в следващите дни, който ще се движи нормално. Единствено е затворена спирката за нощния транспорт на пл. "Александър I", която е изместена на ъгъла на ул. "Сердика" и бул. "Ал. Дондуков", както и спирките на ул. "Париж" и "6-септември".

Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи

Директор на ОДМВР Пловдив Атанас Илков разясни, че заради посещението на папа Франциск в Раковски, преди обяд и следобед на 6 май движението по АМ "Тракия" в посока Бургас ще бъде отклонено на 119-ия км от пътен възел Запад - Пловдив до пътен възел Плодовитово при 165-и км. Движението ще бъде пренасочено през Пловдив.

При подходите към Раковски ще има служители на пътна полиция, които да регулират движението.

Достъпът до пл. "България" в кв. "Генерал Николаево" ще се осъществява през три КПП-та. Ще има и обособена зона за лицата в неравностойно положение. Както и инсталирани монитори на площада, където ще се излъчва литургията, която ще бъде в храма.

Достъпът до кв. "Секирово" ще бъде без пропуски, но ще бъде контролиран , за да не се създава струпване на хора. Там ще има пет КПП-та, пише БТА.

Обособени са паркинги за хората, които ще посетят събитията в Раковски. За посетители в "Генерал Николаево" ще има голям паркинг при бивше селскостопанско летище, а в кв. "Секирово" при селскостопанския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase