Снимка: БТА

Правителството одобри близо 3 млн. лева за създадената през февруари Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", която е специализиран орган към Министерския съвет.

Парите са необходими за осъществяване на функциите на агенцията за ръководство, координиране и контрол на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата, включително и за създаване на административен капацитет.

Необходимият ресурс ще бъде осигурен за сметка на бюджетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г.

Одобрени са и 1 366 000 лв. по бюджета на Националния статистически институт за 2019 г. за подготовката на преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г.

С предвидените средства ще бъде изградена информационна система "Преброяване 2021", а също ще бъдат разработени програма, методология и инструментариум за провеждане на преброяването и извадковите изследвания, преброителни и анкетни карти и др.

Това е най-мащабното статистическо изследване и се провежда на всеки десет години като предоставя данни за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци.

Преброяването ще осигури информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия на населението.

МС отпусна и допълнителни 33 123 981 лева за превантивни дейности, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

Сумата се осигурява от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase