Архив: Булфото

Агнешко месо от Македония залива българския пазар преди Великден. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност на храните, че у нас са влезли  80 т агнешко от западната ни съседка, съобщи във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

Месото се продава в една от търговските вериги и е с неясен печат, който не гарантира нито произхода му, нито качеството му. По думите на Караколев месото е от кланица в Македония, влязло е в Гърция и оттам в България - в три склада в София, Добрич и Пловдив.

За Великден: Агнешкото от кланиците - между 11 и 13 лв.

От асоциацията настояват БАБХ да извърши проверка не само в магазинната мрежа, но и в централните складове, където то се съхранява.

"Ако БАБХ работи по правилата, то месо, което е с нечетливи печати трябва да бъде възбранено", посочи Караколев и уточни, че цената на внесеното агнешко месо е с 20 процента по-ниска от това, което предлагат българските производители, съобщи БТА.

Искате българско агне за Великден? Търсете месо със синя маркировка

От миналата година българското агнешко и овче месо на пазара се продава със сини печати, припомни той. От асоциацията смятат, че месото от български производители за предстоящите празници, което се продава, е около 200 тона.

Фермерската цена на дребно е около 6.00 лв. на килограм, на едро килограм българско агнешко месо е между 4.50 и 5.00 лева, а в магазинната мрежа се продава на цени между 13.00 и 18.00 лева, уточни съпредседателят на организацията.

Той отбеляза, че в големите вериги агнешкото месо на цена под 13.00 лева за килограм е внос от други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase