Архив: Булфото

Агнешко месо от Македония залива българския пазар преди Великден. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са изпратили сигнал до Българската агенция за безопасност на храните, че у нас са влезли  80 т агнешко от западната ни съседка, съобщи във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

Месото се продава в една от търговските вериги и е с неясен печат, който не гарантира нито произхода му, нито качеството му. По думите на Караколев месото е от кланица в Македония, влязло е в Гърция и оттам в България - в три склада в София, Добрич и Пловдив.

За Великден: Агнешкото от кланиците - между 11 и 13 лв.

От асоциацията настояват БАБХ да извърши проверка не само в магазинната мрежа, но и в централните складове, където то се съхранява.

"Ако БАБХ работи по правилата, то месо, което е с нечетливи печати трябва да бъде възбранено", посочи Караколев и уточни, че цената на внесеното агнешко месо е с 20 процента по-ниска от това, което предлагат българските производители, съобщи БТА.

Искате българско агне за Великден? Търсете месо със синя маркировка

От миналата година българското агнешко и овче месо на пазара се продава със сини печати, припомни той. От асоциацията смятат, че месото от български производители за предстоящите празници, което се продава, е около 200 тона.

Фермерската цена на дребно е около 6.00 лв. на килограм, на едро килограм българско агнешко месо е между 4.50 и 5.00 лева, а в магазинната мрежа се продава на цени между 13.00 и 18.00 лева, уточни съпредседателят на организацията.

Той отбеляза, че в големите вериги агнешкото месо на цена под 13.00 лева за килограм е внос от други държави.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 месеца

Няма нищо страшно от вносното агнешко!
Наи-много да ти излезе по-евтино! Иначе родното да е по 20 лева за килограм.

13

Петърчо

преди 2 месеца

Цената на агнешкото в Македония е под 9лв/кг. БАБХ пък установили че нямало нищо нередно с месото. Ама нали ден година храни за БГ производителите и много ясно е от къде идват слуховете. Е не може да ни върви когато сами гледаме да се прецакаме. На най-големия християнски празник си проличава една от най-грозните човешки черти а именно алчността. Но на края опитвайки се да прецакат останалите БГ производителите самите ще се прецакат. Нямат си и идея какво ги очаква от тази тяхна пуста лакомия.

12

Anonimen

преди 2 месеца

По веригите българско месо и произход испания чудо и приказ :)