Снимка: БТА, архив

Въпросът с цената на тока е предизборен трик, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тя коментира на брифинг, че секторът се управлява добре, а твърденията на БСП, че правителството е некомпетентно в тази област, са неверни.

Още по темата
Петкова изтъкна, че в края на 2014 г. дефицитът на Националната електрическа компания е бил над 800 млн. лева.

По думите й не е вярно и това, че НЕК е поискала повишение на тока от 50%, а КЕВР ще реши самостоятелно каква да бъде цената на електроенергията.

Петкова посочи, че председателят на КЕВР Иван Иванов вече е заявил, че повишението на тока от юли ще бъде в рамките на годишната инфлация, предаде БТА.

За продажбата на активите на ЧЕЗ в България Петкова подчерта, че това е сделка, която се реализира от чешката държава и страната ни няма възможност да се намеси.

Зам.-председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов заяви, че от БСП оказват политически натиск върху КЕВР. По думите му по отношение на цената на тока се правят внушения и натиск.

"Предупреждавам, че това клати много сериозно именно темата енергетика и доверието в този сектор, което успяхме заедно с тях да изградим. Това е опасен прецедент", заяви Николов.

По повод продажбата на активите на ЧЕЗ в България Николов коментира, че КЕВР може да не одобри сделката. КЗК също трябва да се произнесе. Той увери, че всичко в законодателната част е направено, за да се защитят българските потребители. Николов призова и ДАНС отсега да се опитат да установят капиталите на "Еврохолд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase