Снимка: Булфото

Депутатите решиха дейността на закритото през 2002 г. военновъздушно училище в Долна Митрополия да бъде възстановена. То ще започне да функционира от следващата година.

"Това е един много добър знак за българските военновъздушни сили. Училището е възпитание, то е една основа, върху която градиш ВВС. Без собствена школа е трудно да си представим развитието на военновъздушните сили", заяви  председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Още по темата

Той допълни, че основни заслуги за това има премиерът Бойко Борисов, който е активизирал администрацията.

По думите на генерала военновъздушно училище ни трябва, защото искаме да изграждаме кадри за ВВС и за гражданската авиация.

"Не можеш да летиш, да си вършиш работата в българската армията, ако не си убеден в това, което правиш".

Председателят на комисията по отбрана коментира и преговорите за индустриално партньорство със САЩ за доставката на изтребителите F-16 в България.

Според него в тях трябва да се търси едно добро и балансирано решение.

"Този пакет, който предлага САЩ е много модерен и обемен пакет, който покрива всички сфери - въздушни боеве, ракети и т.н., което отнема година и повече, подготовката на инженерите не е по-малка, а министерството на отбраната трябва да има добра структура", заяви ген. Попов пред Bulgaria ON AIR.

Попов допълни, че ще се опитат да започват подготовката възможно най-скоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase