Снимка: Bulgaria ON AIR

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки преди Великден за качеството на храните.

В момента акцент на проверките са агнешкото месо, козунаците, яйцата, традиционните храни, които се търсят за тези пролетни празници, посочи пред Bulgaria ON AIR Галя Викьова, началник-отдел "Контрол на храните" ОДБХ.

"Освен българско, има агнешко месо от Нова Зеландия и Испания. Тази година има изискване да има 2 печата върху агнешкото месо – синият печат е за агнешко, произведено в България, а червеният е за животни, отгледани в друга държава, но заклани у нас", обясни Викьова. 

Козунаците са традиционен продукт по празниците. "Потребителите трябва внимателно да прочитат етикетите. Ние следим дали всички съставки са посочени правилно и дали се съхраняват правилно", добави Бистра Иванова, началник-отдел ОДБХ.

"Яйцата трябва да носят нужните данни на производителя. Няма нищо, което да притеснява потребителите. Срокът на годността им е 28 дни от датата на снасяне", обясни тя. Засега нарушения не са открити.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 години

При установено нарушение ще се приспиват продавачите в магазините.

24

Съвременник

преди 3 години

Само временно ще запорирарат продажбата на дребните производители и продавачи на определени стоки.После няма проблем.Както по Никулден рибата.Въпрос на свери на влияние му викат,и нищо друго.Големите ще притиснат малките за няколко дена,и после всичко ще си е ОК.

23

Анонимен

преди 3 години

Да проверят и какво месо предлагат в КАМ маркет, но не само на етикет. В кайма утвърден стандар по БДС стара планина в срок на годност по етикет намирам черва и мирише на ***.При оплакване ти връщат платената сума, но не проверяват партидата и следващият път пак така.