Понякога родители и абитуриенти си плащат и за оркестри. Снимка: Булфото, архив

Абитуриентските балове излизат доста солено на родителите, като те често започват да спестяват пари година по-рано или теглят кредити. После разходите ги покриват най-често до 3 години, каза пред "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев.

Практиката е по-обичайна за по-бедните региони като Северозападна България и Родопите. "Обикновено става въпрос за малки суми от рода на 200-300 до 500 лв., които не достигат при организацията на събитието", поясни Тошев.

Немалко родители на абитуриенти отиват за облекло за бала в Одрин. Причина за насочването към турските магазини е, че цената там излиза с 300-400 лева по-евтино заради ниската лира. На главната улица на града транспаранти рекламират, че в местни магазини те обличат от гащи до костюм и обувки за 450 лв.

За девойките разходите винаги са по-големи. Има гимназистки, които искат да приличат на любимците си от световните сцени и си поръчват рокля по модела на някоя знаменитост. Така тоалетът – с плат и труд на шивача, излиза над 1000 лв., но пък остава утехата, че за една нощ ще приличаш на любимата си звезда от екрана.

Трудно може да се намери в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лв.

"Всеки иска да е различен, затова е трудно да се каже кои цветове са по-търсени“, коментира търговец пред изданието. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лв. като в зависимост от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе много повече. Сатенът трудно излиза над 25 лв., а с тюла момичетата трябва да внимават, тъй като той би могъл значително да оскъпи облеклото.

Модните специалисти съветват през този сезон роклите да не се подчертават с дълбоко деколте или да са силно украсени, а да има дантела. По-евтината дантела струва между 60-80 лв., но далеч не е толкова впечатляваща. При правилно подбрани аксесоари, може да се постави бродерия с лъскави материи и така роклята да изглежда не по-малко елегантна и шик.

Обувките и чантите по поръчка обаче стават много по-бавно – за тях абитуриентката чака 3 седмици. Търсени сега са дебелите токчета с дължина 12 см от естествена кожа, а към тях може да се добави и каишка за тези, на които им е по-трудно да ходят.

Трендът да се търси по-изчистен и лек грим в телесни цветове се запазва и през 2019 г., а девойките рядко искат опушено черно или тъмни нюанси.

Оскъпяването за момичетата идва от изпращането, когато трябва да се подготви още едно облекло заедно с обувки, грим и чанта, а освен тях трябва да се предвидят и разходите за заведенията, в които ще празнува класът.

Като се сметне и домашния празник, крайната сума излиза поне 2 бона.

За мъжете целият костюм може да стигне 1000 лв., като някои магазини правят отстъпки, ако абитуриентът реши да си купи всичко от тях. Най-предпочитани са тъмносиньото и черното, както и обувките със заострен връх. Сумата за техния бал може да нарасне заради аксесоари, най-често "изхвърлянията" са за часовник.

Кувертът в повечето механи и ресторанти излиза по 30 лв. на човек, като менюто включва различни видове салати, месно ястие и безалкохолни напитки. Някои заведения предлагат и опцията всяка част от менюто да бъде променена в зависимост от избора на клиента, а алкохол може да се внася.

Дискотеките и клубовете обявяват различни цени, които варират най-често между 50 и 100 лева, в зависимост от включената консумация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase