Снимка: архив, БТА

Допълнителни 50 млн. отпуска кабинетът за увеличение на заплатите на специалистите по медицински грижи. По този начин стартовата заплата на медиците ще бъде 950 лева. Това стана ясно в началото на днешното правителствено заседание.

Още по темата

Увеличението на заплатите идва на фона на протестите на медицинските сестри, които протестират от няколко месеца заради ниските си възнаграждения. Те настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати. Медицинските специалисти се заканиха и да организират голям протест в София на 15 май.

"Във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем допълнителен разход по бюджета на министерството на здравеопазването - около 50 млн. за повишаване на заплатите на медицинските сестри", каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Здравният министър Ананиев уточни, че с допълнителните средства заплатите на медицинските специалисти ще станат 950 лв.

Премиерът заръча на Ананиев да се засили контролът по разпределение на средствата и парите наистина да стигнат до медицинските сестри.

"Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места, особено в отдалечените места", каза още Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase