Последните няколко години бележат някои сериозни върхове в цените на недвижимите имущества, но по всичко личи тази тенденция е към своя край, смята Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако има ръст в цените на жилищата в големите градове на страната през тази година, той няма да е по-висок от 1-2%", казва Ганев.

Изминалите няколко седмици са особено интригуващи, тъй като в политиката се завъртя скандала "Апартаментгей", а по-рано излязоха и редица случаи с измами от мними брокери. Съветът на председателя на "Недвижими имоти" е хората да се възползват от услугите на юристи и пазарни консултанти, за да си спестят куп главоболия в случай, че попаднат на някаква престъпна схема.

Прогнозата на специалиста е, че в обозримо бъдеще е нормално да се очаква, че пазарът на недвижимо имущество ще се регулира и балонът, ако не се спука, то той поне ще спадне до приемливи нива.

"Обемът от сделки за миналата година е най-ниският от изминалите 5 години – 212 000 сделки за цялата страна. А ръстът в разрешенията за строеж е 113%. Ако това строителство се реализира в един момент, това ще се отрази на цените", обяснява Ганев.

Още подробности по темата можете да намерите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase