Общ преглед

Жандармерията и армията са в готовност да реагират при напрежение по границата с Гърция, увери премиерът Бойко Борисов на спешното съвещание в Министерски съвет във връзка с бежанската ситуация около Солун.

Тази сутрин премиерът събра в Министерския съвет вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и главсекът на МВР Ивайло Иванов, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът обърна внимание, че случващото се е точно в навечерието на европейските избори, във време, в което 95% от миграцията е намаляла в Европа. "Помните колко тежък бе Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем", отбеляза Борисов и обърна внимание, че точно около Солун, в Гърция се развиват тези процеси.

Още по темата

По думите му трябва да има готовност за задържане на бежанци, така че да не се разпръснат из страната. Министър-председателят разпореди да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

"Боцев е в готовност със силите със специално предназначение, да се надяваме, че няма да стигаме до такъв вариант, но всичко трябва да се проиграе", коментира Бойко Борисов.

"Министерство на отбраната има готовност да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения при нужда на границата", увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след среща с премиера.

"Съвещанието беше във връзка със ситуацията в съседни страни и раздвижване на мигрантски маси. Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира", обясни Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че и в Гърция, и в Турция сред самите емигранти има хора, които опитват да организират движение към Западна Европа.

"Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа. Нашата задача е да не допуснем големи групи от хора да преминат на територията на България. Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения. Ситуацията в момента е под контрол, наблюдава се и има готовност да се реагира веднага", каза още Каракачанов. Той посочи, че периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина.

"На този етап няма сигнали емигрантски организации като в Гърция и Турция да има и в България", посочи министърът на вътрешните работи Младен Маринов

"Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи на емигранти в Турция и Гърция. До този момент ситуацията изглежда овладяна и в двете държави", посочи той. "Но имаше сериозни опити, така че не е изключено те да преминат в друга организационна форма", коментира Маринов.

"Не искам да има паника, но когато съседните на нас държави имат проблем, ние трябва да сме подготвени, за да не се пренесат те на наша територия", коментира той. "На този етап няма сигнали емигрантски движения като в Гърция и Турция да има при нас. Няма наличие на някаква организация", каза още Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар