Кадър: Bulgaria ON AIR

Парламентът разсрочи дълговете на вероизповеданията, натрупани до края на миналата година. Отсрочката ще бъде за период от 10 години, като тя засяга основно Главното мюфтийство, което дължи над 8 млн. лева на хазната. Промените бяха инициирани от ГЕРБ, след като първоначалното предложение за пълна финансова амнистия срещна широко обществено недоволство.

Непосредствено след като това стана ясно обаче, турският външен министър заяви, че поправките са станали след намесата на Турция. Последва остра реакция от страна на българския външен министър Екатерина Захариева. Tя отхвърли твърдението на Мевлют Чавушоглу.

От българското външно министерство потвърдиха, че е бил проведен телефонен разговор между външните министри на двете държави по искане на турския външен министър. Той изразил притеснения от поправките в закона, които, според него, били насочени срещу мюсюлманската общност.

Министър Захариева обяснила, че измененията не са насочени срещу нито едно вероизповедание. В изявление до медиите от Външното ни министерство заявяват, че България не може да приеме намеса на чужда държава в законодателния процес и такава не е била допускана.

"Историята е доказала, че най-лесният начин да окажеш влияние на една държава, е чрез вероизповедание. Политиците винаги са се заигравали с религията. Само преди няколко дни самият Ердоган заяви, че е готов да направи един свещен храм, какъвто е "Света София" отново джамия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов.

Той бе категоричен, че нито Българската православна църква, нито Главното мюфтийство трябва да се занимават с политическите процеси.

"Днес се случи нещо, което за мен е недопустимо. На практика се създаде държава в държавата. От "Обединени патриоти" просто искахме да бъде ясно откъде идват всички дарения за вероизповеданията и каква е тяхната стойност", допълни още Атанасов.

Предложението на Патриотите обаче религиите, които получават държавна субсидия да нямат право на дарения от чужбина, беше отхвърлено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase