Снимка: архив, БулФото

Традиционни за България зеленчуци като домати, корнишони и чушки се произвеждат все по-малко. Това показва годишният анализ на земеделското министерство за реколтата на зеленчуци у нас през миналата година.

Срив както в площите, така и в произведеното количество има при доматите. Произведените родни домати са 148 000 тона, при 159 000 тона година по-рано. Спад има и при чушките, като за година площите, засети с тях, са се свили с 500 хектара, а родната продукция се понижава от 72 хил. тона през 2016 г., до 54,8 хил. тона през 2017 г. и 51,9 хил. тона през миналата година.

Недостиг има и при българските корнишони, като произведеното количество е едва 7300 тона при близо 12 000 тона година по-рано, пише "Труд".

Почти двойно се е свило и производството на зеле у нас пред последните две години – от 75,6 хил. тона до 47 000 тона през 2018 г. Все по-малко са и българските дини на пазара, като количеството им от 108 хил. тона се свива до 95 хил. тона през миналата година.

Според производители обаче реалният спад на българското производство е далеч по-голям от официалните данни на министерството. Според тях ръстът при площите на отделни зеленчуци се дължи на увеличението на субсидиите за тях. Такъв е примерът с картофите, където земеделското министерство отчита двойно увеличение - през 2016 г. са добити 127 хил. тона, а през 2018 г. – 261 хил. дка.

Количествата са далеч от нужните, за да задоволят вътрешното потребление. Около 200 000 тона е недостигът на година картофи родно производство у нас на година, твърди председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. По думите му едва 35-40 процента от картофите у нас са български, а останалото е внос.

След януари месец на пазара на практика български картофи няма. Внасят се обаче полски, които се пакетират у нас в чували и се продават като български по борсите, посочи той. Друг проблем са "схемаджиите" по директните плащания, които прибират субсидии, без реално да гледат картофи.

И докато родното производство се свива, на пазара расте вносната стока. През 2018 г. у нас са внесени 282,6 хил. тона зеленчуци, което е с 15,2 на сто повече спрямо предходната година.

При плодовете вносната стока стига близо 334 хиляди тона или ръст с 13 на сто за година.

Най-много се увеличават доставките на домати – с 16,7% или с 12,6 хиляди тона, на краставици – с 44% или с 9 хиляди тона, и на чушки – с близо 30 на сто – със 7,1 хил. тона.

Съществено повишение за година има и при вноса на моркови – с 15,6%, лук – с 19%, зеле – с 21,4% и тикви – с 26,7%. Ядем и все повече вносни ябълки – ръст от 13,6%, пъпеши – със 17,3%, череши – с 25,1% и сливи – над три пъти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase