Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на яйцата скочи с почти 20%. Ще поскъпнат ли агнешкото и козунакът за Великден и как да различим качествените от некачествените продукти? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и членът на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев.

Мариана Кукушева обясни, че традиционно суровините винаги се увеличават по това време на годината, а самият труд става по-скъп, защото козунакът се плете на ръка. В същото време все повече липсват специалисти. Затова и човешкият труд поскъпва.

"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена", коментира тя и допълни, че по този начин се уронва престижът на "божествения хляб".

А в отговор на въпрос за цената му Кукушева поясни, че себестойността за всеки производител е различна. Но добрият козунак зависи от състава - има или няма ядки, плодове и т.н. От това зависи и цената.

Кирил Вътев посочи, че от години насам цената на агнешкото се движи около 6 лв. Той допълни, че ако искаме да развиваме животновъдство, не трябва да се радваме на ниска цена на едро.

За тези потребители, които държат на българското производство, експертите поясниха, че Агенцията по безопасност на храните има нова методология за маркирането на храните и винаги българското месо има знак "bg", по който можем да го различим.

"В момента в Китай има масова епидемия от чума по свинете, ЕС ще се възползва от износ към Китай и ще вдигне цената на българското месо", предупреди Вътев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да не пазаруват продукти за Великден онлайн, защото няма как да са сигурни в състава им, както и да следят срока на годност, който не трябва да надвишава две седмици.

"Българският потребител по отношение на храната има немалко средства, затова търси качеството. Възрастните хора не се доверяват лесно", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase