Снимка: Прессекретариат на президента

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев удостои днес с почетен плакет "Св. св. Кирил и Методий" известния полски творец и общественик Ян Енглерт в знак на признание за неговия значим принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава е откроил голямата роля на Ян Енглерт като творец, ръководител на авторитетни културни институции, преподавател, педагог и режисьор, оставил запомнящи се роли в десетки филми и на театралната сцена.

"Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта", е подчертал Румен Радев. Президентът е откроил знаковото присъствие на Ян Енглерт в незабравимия български филм "Осъдени души" и му е благодарил за това, че се е превърнал в посланик на българската култура.

"Пожелавам ви успех в интелектуалния поход за дълбочина на емоциите, за ренесанс на етиката и за завръщането на хуманизма", е заявил още държавният глава.

"През тези десетки години, които изминаха от пресъздаването на образа на отец Ередия, по един наистина странен начин не се разделих с българската култура, нито българската култура се раздели с мен. Следя всичко, което се случва в нея. Според възможностите си продължавам да поддържам своите контакти, като директор на Националния театър каня български театрални трупи на фестивали във Варшава и не защото бях отец Ередия, а защото се запознах с прекрасни хора и творци и бях приет със симпатия и безкористни чувства в България, а това е особено рядко, особено в днешно време", е заявил Ян Енглерт.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

Хубав филм,добър актьор, явно възпитан и интелигентен човек,не като младото полско поколение, с което имам "щастието" да работя всеки ден.Няма такава гадна ***

20

65

преди 3 години

Според мен това е пресилено.То ,че беше хубавец,беше.Че бяха ред сълзи,ред сопо ли,ама чак награда-т.е признание?И то връчено от Радев .Да е от бг.дейци във връзка с негов принос за нашето кино.Тоя Радев ми е смешен понякога

19

Анонимен

преди 3 години

"Осъдени души" е един от най-големите български филми.