Снимка: Булфото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство, съобщиха от институцията.

Още по темата
С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия.

Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.

Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа, отчитат от МП.

Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.

С промените се регламентират и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството. За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките, отчитат от правосъдното министерство.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 години

...Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи....----Веднага българското им гражданство да бъде отнето.И точка.Не желаем араби,турци и руснаци с каквито и да било инвестиции.Нищо добро не идва от тях.

5

Анонимен

преди 3 години

То па едни инвестиции?1 милион.С толко пари я отворите 40 квадрата квартална бакалия в гараж ,я не.По-добре да го махат тва че разни арабски и африкански терористи срещу 200-300 милиона ще си купят цялата държава.

4

Анонимен

преди 3 години

Продавам моето българско гражданство, само сериозни оферти.Писна ми от тази ***, изнасям се.