Снимка: архив, Ройтерс

Две седмици преди крайния срок отчети са подали само 29 партии от всички 131 регистрирани, съобщават от Сметната палата и напомнят за задължението по закон.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

През 2018 г. е прекратена дейността на 19 партии по информация от регистъра на политическите партии в Софийския градски съд.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2018 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Ако партиите не се отчетат в срок, имуществената санкция е от 5 000 до 10 000 лв., губи се и правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители.

Има и възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени годишни финансови отчети в Сметната палата за две последователни години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase