Снимка: Pixabay

"Въртележка на парите" е първият финансов театър за деца в България. Постановката е иновативен образователен метод, наречен "урок-спектакъл". Целта му е да въвлече активно децата в процес на творене в ролята на актьори, музиканти, сценични работници и режисьори. Това коментира Росица Вартоник, "Инициатива за финансова грамотност", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Управлението на личните финанси е в много по-голяма степен поведение, отколкото чисто знание, отбеляза Вартоник.

"Работилниците и игрите, включени в програмата "Първи стъпки", са създадени така, че да са изключително ангажиращи за децата. Моделите на поведение се променят, децата започват да си създават собствен план за бюджет. Докато по-малките от тях са склонни да спестяват и го правят, с напредването на годините това се променя в обратната посока. Децата са подложени на натиск за потребление. Трябва да се развият умения кое е необходимост и кое – каприз", посочи тя.

"Финансово грамотните хора се справят по-лесно с житейските неблагополучия. Това е забавно и увлекателно за децата, когато е представеното под тази форма", добави  Анна Йонкова от NN България.

"Инициативност, креативност, работа в екип – децата развиват много подобни компетенции и умения. В последните години нивото на финансова грамотност сред тях се повишава. Но все още често се бъркат финансови понятия", добави тя. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase