Снимка: архив, БулФото

Без участието на руския конструктор и производител на оборудването за АЕЦ "Белене" - "Росатом", проектът за централата няма как да бъде реализиран. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV.

По думите й именно поради този факт едно от условията е компанията да бъде привлечена към проекта.

Още по темата
Петкова изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да го потвърдят и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

"Предстои да разберем дали ще има АЕЦ "Белене". Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, заяви енергийният министър.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента предварителен интерес към строежа на втора атомна централа у нас са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската "Арева".

Според Петкова блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase