Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов поздрави дамите за международния ден на жената в социалната мрежа Facebook.

"Бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете уважавани всеки ден! Вие сте красотата, любовта и нежността в живота, която вдъхновява и ни мотивира да бъдем по-добри и по-успешни!", написа министър-председателят.

8 март е празник, който едни тачат, а други пренебрегват, защото го свързват със социалистическото минало. В историята обаче този ден е останал като международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Празникът е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. Историята му обаче започва още в далечната 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 месеца

Виновна е Правителствената информационна служба, която всъщност му пише постовете във Фейса.

38

Анонимен

преди 4 месеца

Боце на гладно или на сито го честити празника ? Щото нема вид на гладуващ .

37

Boltok the rapist

преди 4 месеца

Честит и от мен :–)