Снимка: Булфото, архив

На фона на очакваното опрощаване на дълговете на Главното мюфтийско се оказа, че то има цели 4700 имота, които дава под наем.

Според Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството, то съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя.

Още по темата

"При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат", коментира той пред БНР.

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание вчера прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България. От финансовото министерство посочиха, че дълговете са в размер на над 8,2 млн. лв.

"8,2 млн. лв. беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание", подчерта Николай Панков.

"В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост", обясни експертът.

Той призова и президентът Румен Радев да не мълчи, а да вземе отношение по въпроса.

"Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството", коментира Панков.

Според него, ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ.

Той посочи, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив – 300 хил. лв.

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство.

"Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме – как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност", настоя той.

Според него останалите вероизповедания нямат задължения, така се се поставя мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация.

"Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент", закани се Панков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase