Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За максимални визови облекчения за туристите се обяви руският премиер Дмитрий Медведев на съвместния форум в областта на туризма, който се провежда в София.

Още по темата
Готови сме да отидем на най-съвременните визови решения, включително електронни визи, посочи той.

Медведев каза, че в тази посока е мислено за туристическия обмен с Европейския съюз като цяло, но по "известни причини", визирайки санкциите от Брюксел, всичко заглъхнало.

Между Русия и България има туризъм на нелошо ниво, се пошегува руският премиер, след като отбеляза, че в залата на форума няма празно място. Той благодари за топлия прием, оказан на руската делегация от българска страна.

Медведев отбеляза, че с удоволствие идва в България, така било преди 11 години и сега. Той посочи, че руските туристи са привлечени от отличния ни климат, гостоприемството, добрата туристическа инфраструктура на разумни цени, безопасността.

Създадени са всички условия за добър и пълноценен отдих, включително с деца, похвали ни Медведев, който напомни и че немалко руски граждани имат имот у нас.

България също отдъхва в Русия, изтъкна още гостът. Той отбеляза, че като цяло туристопотокът към страната му расте в последните години – заради природата, големите спортни събития и др. Постепенно ще се въведе категоризация със звезди на местата за настаняване, за да се гарантира на туристите съответното обслужване.

Българският министър на туризма Николина Ангелкова подчерта, че традициите и отношенията между двете страни са дълготрайни и имат богата перспектива. По думите й България винаги е била едно от най-традиционните и сигурни места за отдих на руските туристи.

"България традиционно е предпочитана дестинация за голям брой руски граждани поради изобилието на културни паметници, естествена историческа езикова близост на нашите два приятелски народа, християнските манастири, минералните извори, топлото море, снежните планини", изреди министърът.

По думите й туризмът допринася около 12% от БВП на страната. 8.4 млрд. лева са общите приходи от него за миналата година.

Ангелкова отчете, че за четирите години, в които действа самостоятелното Министерство на туризма, има ръст от 31% на международните туристи и от 34% на приходите от международен туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase