Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстоява. Върху това акцентира президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния ни празник.

Още по темата

Според него през годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война е изопачаван според политическата конюнктура на момента.

Държавният глава напомни, че преди 141 години на днешната дата възкръсна България.

"Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха   християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха  фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза той.
 
Президентът допълни, че свободата дойде с щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.

"Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме",  отбеляза Радев.
 
Той цитира и руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който казва: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".
 
Според държавния глава българският народ  завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода, защото така повеляват християнското човеколюбие и собственото ни достойнство.
 
"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", завърши Радев.

Коментари Напиши коментар

98

тя

преди 2 години

Радев - най- достойния президент на България!

97

пецата

преди 2 години

всеки път като видя мадридския дедо на снимка и ми изчезват от джоба 1-2 лева

96

VIVA BULGARIA

преди 2 години

До сюлеман пашаА завладяването на България от османлиите какво е?! Благодарете на Великите сили, и най-вече на Великобритания, че спряха руснаците! Иначе щяха да превземат и Константинопол и да ви превърнат в поданици на Великия руски цар! Турците са нагла ***, но винаги си намират майстора!