Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 01.03.2019

Поредна гавра в училище. Престъпността - резултат от социални условия

Трима ромски тийнейджъри на по 13 и 14 години блудстваха с петокласник от български произход в калояновско село. Грозната гавра се разиграла вчера в изоставена външна тоалетна в двора на основното училище. Случайно минаваща жена е видяла какво се случва и е успяла да измъкне момчето, а след това е сигнализирала на родителите му. Те съобщили в полицията. Жители на селото разказват, че това не е първият случай, в който по-големите момчета са се възползвали от своя съученик.

"Престъпността и лошотията нямат етнос. Те са резултат от определени социални условия, в които е израснал човекът и особеностите на средата, в която се намира - семейството и близкото обкръжение. И слагането на етнически етикет на определен извършител на нещо грозно, единствено води до изместване на фокуса на истинския проблем", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Христо Монов.

Христо Николов от фондация "Саворе" пък отбеляза, че е време да бъдат предложени адекватни решения, особено за проблемите, отнасящи се до агресията между деца.

"Много от законите в България обаче са остарели. Важно е да се взимат превантивни мерки, а не да гоним вятъра след свършен факт, когато вече е твърде късно", отсече Николов пред Bulgaria ON AIR.

По случая е образувано досъдебно производство. Назначени са експертизи и са разпитани свидетели. С децата работи и инспектор от Детска педагогическа стая, откъдето са извършили беседи с жертвата и с насилниците му. Срокът на разследването е двумесечен.

Коментари Напиши коментар

26

Неа

преди 4 месеца

Някъде пишеше че това е изоставено училище . Аз се чудя пък щом жителите са знаели защо не са реагирали ?!

25

Анонимен

преди 4 месеца

Това се случва в двора на училището- къде са учителите?

24

да

преди 4 месеца

Когато българин се защити в дома си, има етнос. Когато ром заколи, ограби или пребие Българин, тогава няма етнос. Не мога да я разбера тая престъпност, ту има етнос ту няма. Но никой не коментира кое е ежедневие- ром да нападне българин или българин да нападне ром. Трябва да цензурирате и думите брадва, кол. лопата, закла, преби, защото като видим тези думи неизменно ги свързваме с оная престъпност която няма етнос. Вижте само как нежно го написах, само и само да не ме изтрият :-)