Снимка: Булфото, архив

Българите, които не си плащат задължителните здравни вноски трайно са над 700 000 през последните години.

По данни на НАП през 2017 г. броят им е бил 719 хиляди, а през предходната 705 хиляди, обяснява финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор на депутат от БСП.

Още по темата
Най-голям е бил броят на здравнонеосигурените през 2013 г., когато цели 813 хиляди българи не са внесли дължимото за здраве.

Според Закона за здравното осигуряване на задължително здравно осигуряване подлежат всички български граждани, които не са граждани и на друга държава и българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на България.

Българските граждани с двойно гражданство, едното от които е българско, които пребивават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на задължително здравно осигуряване.

Също така, не са задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) хората, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, подлежат на здравно осигуряване в друга държава-членка. Това най-общо са хора, които пребивават или работят в други държави от Европейския съюз, включително членовете на техните семейства.

Броят на здравно неосигурените е определен като от броя на българските граждани с постоянна адресна регистрация у нас по данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" – 8.3 млн. души, е изваден броят на българите в трудоспособна възраст в чужбина – 1.475 млн. души и броят на здравно осигурените – 6.1 млн. души.

От 1 януари хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски като например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase