Снимка: Flickr

Джигитите на пътя ще бъдат ловени с нови патрули. Уловката този път е, че полицейските коли ще бъдат немаркирани и по този начин нарушителите трудно ще ги разпознават. Освен това, пътна полиция ще бъде снабдена с още камери. Предстои и изграждането на единен информационен център, който скоростно ще обработва заснетите клипове.

"Създаването на такъв информационен център звучи добре. Оттам нататък обаче не виждаме никаква промяна. Тези тайни патрули ще снимат просто без предупреждение. А всички помним, че преди около две години Законът беше променен, знакът за камерите беше премахнат. На практика ситуацията си остава същата", коментира в студиото Bulgaria ON AIR председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.

Според него това са поредните "милиционерски опити" нещо да се промени. По думите му, повече смисъл би имало в закупуването на датчици за мъгла.

"Копираме различни неща от цял свят. Които накрая не водят до никакви резултати. За да бъде ефективна новата агенция и жертвите на пътя да намалеят, трябва да има повече хора на терен. Тези 39 човека, които е предвидено да работят в нея, са крайно недостатъчни", категоричен бе Христо Радков.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пък допълни, че отново се хвърляло прах в очите на хората, тъй като се задават избори.

"Нищо ново няма да се случи. Ако една част от похарчените до момента пари бяха вложени в подобряване на инфраструктурата на страната ни, щяха да бъдат предотвратени редица инциденти. И много човешки животи нямаше да бъдат погубени", каза той.

До края на 2019 година на пътя е предвидено да работят още 56 нови камери на тринога. Всяка от тях ще може да заснема по над 100 нарушения за час и в двете посоки на движение на автомобилите. А заснетите клипове ще постъпват в новия информационен център. Системата ще обработва данните и автоматично ще се издават електронни фишове

 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 месеца

Според закона всеки фиш направен от снимка на нематкиран полицейски автомобил е незаконен така че просто трябва да обжалвате и това е.

19

Стамат

преди 2 години

А нормални пътища кога ще има ?
Достойно заплащане на труда кога ?
Кога ще спрете убийствата по селата за 20-30 лева ?

18

Дядо от село

преди 2 години

Спрете битовата престъпност в селата! Там загиват много повече хора през годината , но не е важно,нали? ! Няма как да се съберат пари от нас , старите хора ...