Видео 21.02.2019

Въпреки прогнозите: Растежът на икономиката надали ще стигне 3,7%

Ножицата между доходи и цени се е отворила през първия месец на новата година. Експерти отчитат увеличение на инфлацията през януари спрямо декември и забелязват, че най-скъпо ни излизат културата и развлеченията.

Растат цените на услугите и на хранителните продукти. При дрехи, техника и други стоки повишението е пренебрежимо малко.

За тази година Министерството на финансите прогнозира икономически растеж от 3,7%. От ведомството смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление.

"В условията на сериозното забавяне, което се наблюдава във втората половина на 2018 г. и в началото на 2019 г. не само у нас, но и в други европейски икономики, не виждам как тези прогнози ще се изпълнят, невъзможно е", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Георги Вулджев.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Юлиян Войнов отбеляза, че още миналата година, с излизането на рамката на Бюджет 2019, анализаторите са прогнозирали, че е невъзможно страната ни да отбележи растеж от 3,7%.

"Тогава дори икономическото забавяне в световен мащаб не беше толкова ясно изразено. След последните данни обаче, имайки предвид най-вече ситуацията в Германия, основният търговски партньор на България, положението в Италия и др., ние няма как да останем настрани от този процес. За 2018 г. едва ли ще надхвърлим 3,2% - много по-малко от прогнозираните 3,6%. А за 2019 г. пък е почти нереалистично да коментираме растеж над 3%", каза Войнов в студиото.

 

Коментари Напиши коментар

10

Няма растеж

преди 2 месеца

В България няма производство, няма икономика, няма и растеж !!!

9

икономист

преди 2 месеца

До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР

Нормално е на привлекателно място като Несебър, да има инвеститорски интерес. То ако там няма инвестиции, не се сещам къде другаде в страната би имало... Прав си, че важното е откъде идват парите!
Наскоро премиерът откри супер модерно предприятие за производство на фарове край Димитровград. Само, че компанията е индийска, доколкото разбрах. Това означава, че тук ще реализираме увеличение на БВП, но реално печалбата(добавената стойност) отива в компанията - майка в Индия!

8

татул

преди 2 месеца

НСИ -винаги готов.Цветанов звъни и
се оправя каквато искате социална
информация.Помощ--ният помощник е
усвоил тънкостите на занаята.Ако някой
го попита,как без едно производство се
прави растеж,зациклянето е сигурно.
Това е да невдигат пак заплати,щото
банкявото се изказа неподготвен.