Снимка: bTV

Семейство от квартал "Победа" в Бургас се опита да продаде детето си за 1000 лева в чужбина. Нелегалното действие бе разкрито благодарение на наблюдателността на служителите на Общинската служба в Меден Рудник.

Майката и бащата, заедно с 14-годишното си момиченце отишли да изкарат нов акт за раждане, за да удостоверяване на родителски права. Версията им била, че са загубили стария при пътуване в чужбина.

Пред сградата на Общинската служба имало бус, в който чакало цялото семейство на детето. Служителите забелязали, че нещо не е наред и когато момиченцето останало само, отишли да разговарят с него.

Оказва се, че детето трябвало да бъде пратено във Франция, но против волята му.

"Детето беше много разстроено, разплака се, и каза, че не иска да го продават, насилват го, насила ги държат", разказва Магдалена Манолова, директор на ЦАУ "Възраждане" пред bTV.

Служителите веднага сигнализират в МВР и настояват да дойдат възможно най-бързо, докато бавят семейството, за да не си тръгнат с детето.

"За по-малко от 10 минути тук дойдоха няколко автомобила със служители на районното управление, отвън чакаше бус семейството, бяха задържани всички лица от буса", казва още Магдалена Манолова.

По думите на Цветелина Рандева, говорител на ОД МВР Бургас, ставало дума за договорка между две ромски фамилии. 14-годишното момиче трябвало да се омъжи за 17-годишен младеж, който пребивавал с родителите си във Франция.

Първоначално, уговорката била за 5000 лева, но семейството на жениха не успели да ги съберат. За това дали едва 1500 лв. заедно със златни накити.

"Тя в момента е при мен, дъщеря ми е тука. Дойдоха едни хора, напиха мъжа ми, много пиян беше и му дадоха 1000 лева", твърди майката Анка Стоянова пред bTV.

Тя е родила девет деца, повечето от които са големи. Семейството се издържа от продажба на желязо.
Момиченцето е настанено в Кризисен център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase