Снимка: БТА, архив

От НФСБ издигат кандидатурата на лидера си Валери Симеонов за водач на листа за Европейския парламент.

Заместник-председателят на партията Борис Ячев каза, че разговорите с партньорите в коалицията "Обединени патриоти" са се оказали безрезултатни и действията им сочат желание за собствена листа и собствено участие.

"Затова повече от естествено е да уважим желанието на структурите на НФСБ партията да е готова за самостоятелно явяване на изборите за ЕП или с подкрепата на други партии и сдружения, които не са в рамките на ОП", посочи Ячев на брифинг.

Ако се стигне до възраждане на разговорите в "Обединени патриоти" или с други формации, това ще бъде и нашето предложение за водач на обща листа, коментира Ячев.

От НФСБ уточниха, че Валери Симеонов е номиниран от организациите в Бургас, Пловдив-град и Пловдив-област, Варна, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград и Враца, предаде БТА.

Симеонов е приел, че може да бъде издигната неговата кандидатура. Нашите очаквания са действително Валери Симеонов да бъде избран в ЕП дали като водач на листа на НФСБ или на коалиционна листа, коментира заместник-председателят на НФСБ.

Ние също научихме за номинацията на Ангел Джамбазки от вестниците, коментира Борис Ячев, попитан дали партньорите им са информирани за кандидатурата на Валери Симеонов. Според него нищо няма да взриви доверието в коалицията.

Относно избора на нова Централна избирателна комисия, Ячев посочи, че за НФСБ не е драма. Най-вероятно ще подкрепим новата идея да бъде променен съставът на ЦИК, но не виждам технологично как това лесно може да стане до европейските избори, коментира той и добави, че е нормално да имат своя кандидатура за ЦИК.

Във връзка с промените в Изборния кодекс, той посочи, че преференцията с нисък праг руши коалиционното и политическото доверие, като създава излишна мотивация за боричкане в една листа. Затова Ячев каза, че ще гласуват против връщането на ниския праг на преференцията. Този път обаче не НФСБ внесе предложението за увеличаване на прага на преференциите, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase