Снимки: Reuters

"Аз почти умрях: Търговецът на оръжие, чието отравяне може да бъде свързано с това на Скрипал“. Под това  авторитетният британски вестник "Гардиън“ публикува репортаж за нападението над Емилиян Гебрев.

Още по темата

“Първият знак, че нещо не е наред с Емилиян Гебрев е сърбящо, кървясало око на вечеря през април 2015 година. На следващия ден му се привиждали странни неща, които били последвани от неконтролируемо повръщане. Когато приятелите му го закарали в болница, всичко станало черно и той изпаднал в кома“, това пишат от  "Гардиън“ по случая с бизнесмена.

Успяват да се срещнат с него в България, а той им разказва малко повече за вечерта, в която се почувствал зле. По думите му, той със сигурност е бил отровен, но не знае как е станал жертва на ГРУ.

"Дали някой агент от ГРУ е бил тук или не - не знам. Но аз почти умрях“ спомня си Емилян Гебрев. Той твърди, че не е забелязал нищо подозрително в часовете или дори дните преди отравянето. Ала добавя, че жена му починала от рак месец преди това и той бил в такова състояние, че не обръщал внимание на нищо.

На 27 април, той работи "като мравка“ в офиса си: "Нито съм закусвал, нито обядвал. След това отидох на вечеря със свои близки бизнес партньори от Полша“.

В ресторанта той си поръчал риба. Когато се прибрал у дома, окото започнало да го сърби.

На следващия ден шофьорът му донесъл капки за очи, но сърбежът се влошил. Въпреки това, той искал да организира още една вечеря със свои колеги от Полша, както и с двама руснаци. Гебрев твърди пред "Гардиън“, че нито един от тях не може да е замесен в отравянето.

По време на вечерята бизнесменът вижда странни неща, а по-късно идва и повръщането.

В болницата в кома попадат сина му, както и изпълнителният директор на една от компаниите му. Тъй като родните болници нямат технологията, за да установят какво е отравянето, бизнесменът поръчва  финландска лаборатория да направи тестовете.

"Гардиън" разказва как експертите открили следи от органофосфат, но по това време все още темата "Новичок" не е била актуална. Едва след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал сигналната лампичка светнала.

"Когато се случи, аз дори не мислех за това, но тогава през октомври разговарях с един приятел по случая и изведнъж се зачудих", казва Гебрев.

Изданието се е свързало и с близкия приятел на бизнесмена – бившият министър на отбраната Бойко Ноев, който твърди, че ГРУ може и да стои зад атаката над Гебрев.

"Русия винаги е искала да установи контрол върху търговията на оръжия в Африка и Азия, а Гебрев винаги побеждаваше“, казва той пред "Гардиън“.

Вестникът припомня още, че страната ни "някога е била най-близкият съюзник на Съветския съюз в Европа и за разлика от други ЕС и НАТО не е експулсирала руски дипломати в отговор на отравянето на Солсбъри. Страната извика своя посланик в Москва за консултации за кратко, но подчерта, че са необходими повече доказателства за по-нататъшни действия."

От "Гардиън“ се свързват и с Бойко Борисов. "Веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали“, казва той пред журналистите.

Британското издание обръща внимание, че "опитът да си спомни последователността на събитията около предполагаемото отравяне е предизвикателство за Гебрев, който често дава неясни подробности" и добавят:

"Когато му показахме снимка на човека, когото от Белингкет идентифицираха като Сергеев, Гебрев каза, че не го разпознава.

В началото на месеца, британски експерти пристигнаха в страната за да установят има ли връзка между случая Скрипал и отравянето на Гебрев. Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща, на която присъстваха  посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Българските власти бяха категорични, че единственото общо между двата случая е съвпадение във времето, в което заподозреният Сергей Федотов е бил в България и Емилиян Гебрев се е почувствал зле.

"При отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия", бе и мението на главният прокурор Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase