Снимка: Булфото, архив

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право самостоятелно да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години.

Още по темата
Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Освен това новият шофьор няма право да вози пътници, освен придружителя, между 22 ч. и 6 ч. Това предвиждат проектите за нов Закон за движение по пътищата и Закон за водачите на моторни превозни средства, публикувани за обществено обсъждане.

Одобрява ли обаче българинът ограничителните мерки за младите шофьори, заложени в проектозакона? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 2001 души.

А според резултатите 35% от анкетираните подкрепят предложените ограничителни мерки, за да може новите водачи да натрупат по-голям опит на пътя. Други 13% не само одобряват мерките, но и считат, че новите шофьори трябва да карат с придружител дори повече от 6 месеца, ако карат мощни коли.

За отбелязване е, че 35% от анкетираните обаче смятат, че и от тези промени няма да има кой знае каква полза и инцидентите на пътя ще продължат.

12% от запитаните пък смятат ограниченията за прекалени и считат, че новите водачи просто трябва да бъдат по-внимателни, докато натрупат по-солиден опит.

За 5% пък ограничението тези шофьори да карат самостоятелно коли само до 67 конски сили е прекалено странно, защото малцина имат такива автомобили и това може да наложи закупуването на нов автомобил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase