Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 18.02.2019

Стратегията за детето - съчинение по непреживяно

След като беше публикувана Националната стратегия за детето до 2030 година, от Църквата реагираха остро и призоваха за цялостната ѝ редакция. Коментарите на Светия Синод от своя страна предизвикаха бурни дебати. Посяга ли тя на семейството и християнските ценности?

Още по темата
"Стратегията сякаш е писана като съчинение по непреживяно. Не ми става ясно към кого точно е адресирана, тъй като е написана на български език, но съдържанието далеч не изглежда българско. Липсва човешкият характер", коментира в студиото на "Денят ON AIR" психолингвистът Стела Богомилова.

Тя отбеляза още, че според нея логиката е скъсана и няма конкретика.

"Не виждам образа на българското дете. В стратегията сякаш става дума за едно мнозинство, напомнящо най-нисшите касти в Индия - деца, жертви на сексуален разврат, на наркомания и зависимости, трудово експлоатирани деца или такива на разбити семейства", подчерта Стела Богомилова.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 119 училище
акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов отсече, че за изготвянето на подобен докумемт се изисква много време. По думите му не бива той да бъде приеман с лека ръка. А оттук нататък несъмнено предстои огромна критика.

"В тази стратегия трябва да намерят място днешните деца за техните следващи 18 години от индивидуалното им развитие. Място трябва да намери и тяхната сигурност, подкрепа и защита в семейството", каза Стаматов.
 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 седмица

Училището в Изток до изкопите на Цецка.
Директора - Съветник е поканен да коменмтира документ, закоито ДАЗД казва, че е готов, обсъден с гражданите, НПО всичко. А то какво било... И той в небразно лозе, трябвало време. Просто конфузна ситуация, нито знае какво пише в стратегията ....
Казват му, ще ти доведем госпожата от Кения от Уницеф, да направим рекламен матариал за борбата с насилието, и той участва. Печели авторитет, а не знае какво пише в стратегията.

9

Анонимен

преди 3 седмици

В цялата тая суматоха, не виждам каква е ролята на ООН и Уницеф които имат Конвенции за защита на децата!
България, ако не бъркам е подписала този висок клас Международни документи, още след промените в зората на 90-те години!
Чела съм Конвенцията, а тази стратегия не съм!
Но ако има противоречие, между двете, юристите най-точно ще направят рецензия!
Скандинавските подходи трябва да бъдат ликвидирани!

8

Анонимен

преди 2 месеца

Оазисите имат обяснение: гонят всички които не стават.
В периферията се събират всички изгонени от такива директори-отличници.
Няма за какво да се сваля шапка.