Общ преглед

С тържествени церемонии в няколко града в страната България отбеляза 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата
В родния град на Левски – Карлово, тържеството уважи вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор – прям и достоен. Отговор с дела, а не празни думи. За да бъде нашият век, век на свобода и равнопоставеност на всички. Трябват хора – силни, умни и достойни, които да водят народа. Безсребърници!", заяви в своето слово вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
"Левски гледаше в бъдещето през очите на следващите поколения и жадуваше заради тях отечество за всички българи, равни помежду си", тя и добави, че заветите на Апостола звучат правдиво 146 години след гибелта му.
 
"Силните думи, изречени преди около век и половина, напоени с човещина и вяра, изгарят демагогията, користта и празнословието на днешната политика. Левски ни завеща да бъдем свободни – но днес най-големият дефицит е свободата вътре в нас", отбеляза Илияна Йотова.
 
Словото си вицепрезидентът завърши с клетвата на Иван Арабаджията: "Аз съм се клел веднъж пред Левски и то стига и за тук- на земята, и за горе – на небето!"

На тържествата в Петрич пък присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"В националната ни памет няма друга личност толкова нравствено чиста, безкористна, принесла себе си в жертва на бъднините народни", заяви тя в словото си в южния град.

"Дирята, която той оставя е незаличима, а неговата гибел вече близо век и половина ни разтърсва и ни напомня, че с нея са откупени нашите грехове, и свободата – нашата и тази на потомството ни", заяви председателят на Народното събрание.
 
В Ловеч пък с гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски започнаха събитията по повод 146 години от гибелта му. Присъстваха представители на местната и централна власт, църквата, институции, граждани, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност към Апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар