Снимка: архив, БулФото

С 98 гласа за и 58 против парламентът прие ограничението за валидност на преференциите, което предложи ДПС за парламентарни избори. Приети бяха същите ограничения за европейските и местните избори.

Това означава, че за разместване на листа за ЕП един кандидат трябва да събере 150 хил. преференции, за парламентарни 15 000. В момента листа се размества с около 2-3 хил. преференции.

Ограничението бе прието след двучасов дебат с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС с подкрепата на седем народни представители от патриотите. Против бяха БСП и ВМРО. Ще искаме президентско вето на този текст, каза след гласуването Александър Сиди от ВМРО, предаде "24 часа".

С технически средства се обезсмисля преференцията. 2 млн. души гласуваха за мажоритарен вот, а този текст премахва и малкото мажоритарно начало, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Явор Божанков.

Преференциите се доказаха като начин за купуване на вот и корпоративно гласуване, отговори му обаче Йордан Цонев от ДПС.

Дебатът протече именно между депутатите на социалистите и ДПС. ГЕРБ, които подкрепиха предложението почти не взеха участие. ДПС е нормално да е против преференцията, защото е военизирана структура и държи избирателите си в страх, заяви социалистът Стоян Мирчев. Антон Кутев пък даде пример с депутат от ДПС, който никога не идва в парламента и бил олицетворение на корпоративния вот като водач на листа, но не каза името му.

ГЕРБ една година се клеха в мажоритарните избори, а сега подкрепят текст, който ги премахва, атакува управляващите Таско Ерменков.

Ограничението на преференциите не е заплаха за демокрацията, такава е ограничението за уседналост и секциите в чужбина, каза от трибуната лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дебатът обсъди дори жълтите жилетки във Франция и кризата на либералната демокрация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase