Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 12.02.2019

Канабис в медицината срещу епилепсия – възможно ли е това у нас?

Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването.

От тяхната асоциация са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването, което са изпратили в края на януари, но все още нямат отговор. Това разкри в студиото на "България сутрин" Веска Събева, която е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Все още продължават много сериозните изследвания върху взаимодействието на маслото от канабис с лекарствата за епилепсия. Не можем съвсем безотговорно да кажем, че всичко е готово, че всичко е изследвано, но има безспорни доказателства за много тежки епилепсии, че то помага", категорична е Събева.

Тя подчерта, че това масло помага при различните случаи както за облекчаване на симптомите, така и за спирането им. Пред Bulgaria ON AIR Събева настоя, че от Асоциацията не искат легализация на канабиса като цяло, а на формите, които лекуват и облекчават състоянието при различните форми на епилепсия.

Тя каза още, че вечното противопоставяне на привърженици и противници на легализацията на канабиса се крие в контрола и неинформираността. "Страхът идва от това, че винаги ще има някъде пробойна и ще могат да я използват не по предназначение за лечението, за което ние искаме", допълни тя.

Събева беше категорична също, че има хора, които имат огромна нужда от това масло от канабис, което би могло да облекчи много тяхното състояние.

 

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 5 месеца

едно нещо щом е от значение за здравето,то трябва да е разрешено,може да е само на един или двама производители,но трябва да се добива в рамките на необходимото използване

63

До болните не стигна

преди 5 месеца

Моля за помощ..Със форма на Епилепсия. .. Последствие на тешки травми, Моля за помощта.. До болните не достигат помощта..

62

Анонимен

преди 5 месеца

в аптеките на всички наши съседки поне го продават, ще продължим да си го купуваме от там