Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът не е в ромската група от населението, а в територията на бедността и мизерията, смята доц. Михаил Иванов, експерт по етническите въпроси.

Още по темата
Според него обаче няма сериозен подход за намиране на решение на проблемите и това ще доведе до тяхното задълбочаване.

"Ножът е опрял до кокала, ако така продължават нещата ще се задълбочават", коментира той пред БНР.

"Ако искаме да постигнем равенство, трябва да предприемаме специални мерки към определени групи", настоя експертът.

Според доц. Иванов вицепремиерът Красимир Каракачанов, който предложи концепция за интеграция на ромите, не е запознат с проблема, а концепцията му била написана като курсова работа.

"Има страх от нещо, което не разбираш, което виждаш, че е много трудно да го решаваш. Господин Каракачанов и неговият екип просто не са достатъчно образовани. Чувствам, че има някакъв напредък. Вече може би това, което са написали, представлява една курсова работа - не за двойка, а за три, три и половина, но те много неща не знаят, нека да се запознаят", коментира той.

Доц. Иванов смята, че има и "експлоатация на проблема, това са територии, които дават евтини гласове".

Освен това част от това население е ангажирано и в сивата икономика.

Доц. Иванов коментира и перспективата проблемът да няма реално решение заради интереса, който има от него.

"Това означава, че нас цял живот ще ни управляват мутри и олигарси, които ще експлоатират тези хора, за да могат да се държат на власт", отсече експертът.

По думите му, в продължение на години наред не се подхожда сериозно към този комплекс от проблеми.

"Натрупа се един много деструктивен потенциал в тези територии. Става дума за една голяма група от млади хора в трудоспособна възраст, които обаче са тотално неграмотни и неподготвени за живота", обясни той.

Коментари Напиши коментар

71

SHEFA

преди 5 месеца

ЕМИ ТОГАВА ДАВАЙТЕ ИМ ПО 1000ЛВ-АКО СА ИМ МАЛКО ДАИТЕ ИМ ОЩЕ-НЯМА ПРОБЛЕМИ.-АЗ ЩЕ БАЧКАМ И ЩЕ СИ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ-ОБЕЩАВАМ.
-ДО КОГА ЩЕ НИ ПРАВИТЕ НА МАОЙМУНИ-А?
-ЕДНИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ-А ДРУГИТЕ ЩЕ СМУЧАТ ДЪРЖАВАТА.
-ДА СМЕ ГИ БИЛИ ПАЗИЛИ ЩОТО БИЛИ ЕТНОС-ЕМИ ИНТЕГРИРАЙТЕ ГИ БЕ-НАПРАВЕТЕ ГИ ЧАСТ ОТ НАС-НАМЕРЕТЕ ИМ РАБОТА.ЩЕ СЕ РАДВАМ.-ИЛИ НЯМА ЗА ТЯХ?

70

Ванката

преди 5 месеца

Да бе, да - проблемът все не е в тях, а в другите. Защо турци, арменци, евреи нямат проблеми с интеграция, а все кафявите са "без права". Аман от тази обратна дискриминация, омръзна ни все те да се пишат жертви и онеправдани и вечно да са издържани с нашите пари. Да учат, работят, плащат наеми, заеми, данъци, да спазват правилата... и да научат езика ни най-накрая - за 8 века половин изречение не могат да вържат. То едно куче или коте по-бързо ще се изучи...

69

Анонимен

преди 5 месеца

Този доцент пък откъде изпъпли, та и раздава щедро акъл, дава оценки на курсови работи...всеки луд с номера си.
Напоследък всеки си чеше езика с ромския проблем...резултати йок.