Снимка: Булфото, архив

Пчеларите настояват за по-строг контрол при вноса на пчели-майки от други държави, защото според тях това може да доведе до сериозни проблеми. Причината е, че има опасност генофонда на българските пчели да се замърси, а това ще доведе до огромни икономически и стопански загуби.

В България са регистрирани 900 хиляди пчелни семейства. Предполага се, че заедно с нерегистрираните техният брой достига милион и двеста. Колко от тях обаче не са от българската раса „апис мелифика родопика” никой не знае, защото това не се проверява.

Освен това, според Закона за пчеларството вносът, търговията и отглеждането на пчели извън територията на България. Причината за това е, че чуждите пчели притежават определени генетични характеристики, които в нашите условия не са подходящи, а това може да доведе до негативни последици.

За да не се стигне до масово избиване на пчели, както при чумата по свинете или по дребните преживни животни, пчеларите настояват за по- строг контрол – по границата и от ветеринарните служби в страната, а освен това предупреждават и за нуждата от регламентиран контрол върху използването на препарати.

Фатални ли станаха стойностите на смъртност при пчелите и подбива ли вносът на пчелни продукти от чужбина българския пазар - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на Петко Симеонов и Николай Куменов.

"Остава проблемът с високата смъртност при пчелите и дори е станал по-сериозен. Наблюдаваме така нареченият "синдром на празния кошер", при който пчелите по незнайно каква причина напускат кошерите", коментира в предаването Куменов.

Според Симеонов последните две години сезонът, в който е трябвало активно да се събира мед, е бил лош.

"Съчетанието с безконтролната употреба на препарати води до срив в имунитета на пчелите", заяви още Симеонов.

Големият проблем според събеседниците е употребата на препарати, която не се следи и не се контролира по никакъв начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase