Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 11.02.2019

Моралното разложение на Запада в Националната стратегия за детето?

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Духовниците смятат, че с нея се ограничава авторитета на родителите, а според Църквата трябва да се въведат часове по религия, с които ще се преборим с наркотичната зависимост, абортите и сексуалната разкрепостеност.

БПЦ смята, че забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Още по темата


Светият синод е забелязал основни пропуски в стратегията, които касаят християнско семейство, обясни митрополит Антоний БПЦ в студиото на "България сутрин".

"Чрез различни законопроекти се отнема пълното право на родителите да възпитават в свобода своите деца. По някакъв начин се институционализират рамките на възпитанието в семейството", обясни пред Bulgaria ON AIR митрополит Антоний.

Той беше категоричен, че часове по религия биха имали благотворно влияние върху младежите.

"Трябва да има строгост, някакви рамки във възпитанието на децата, защото прекалената свобода доказва, че децата започват да растат своенравни, без да зачитат авторитетите на своите родители, а след това в обществото", подчерта още духовникът.

По думите му правят се опити в страната ни да се налагат несвойствени модели във възпитанието на децата, в контекста на моралното разложение на западното общество. Църквата не приема идеята двама родители от един пол да възпитават децата. Според Библията семейството е съюз между мъж и жена. Има опит традиционното семейство да се измести от тези практики, обясни митрополит Антоний.

Детският психолог Христо Монов се съгласи с митрополит Антоний, че става насилствена институционализация на българските деца.

"Детето на 21 век е друго дете, различно дете. Целият свят, който то познава, е по-скоро от екрана, отколкото от реалния живот. Затова то е друг психичен продукт, затова и методите на въздействие спрямо него трябва да бъдат нови", поясни психологът.

По думите му със силната си позиция един от стожерите на българската идентичност - църквата, се завръща в обществения живот.

Монов допълни, че констатациите на БПЦ трябва да се вземат предвид. По думите му всички родители трябва да възпитават децата си, но трябва да знаят, че посегнат ли им, ще изгубят връзката си с тях.
 

Коментари Напиши коментар

264

Истината

преди 1 седмица

До До 243 "истината
Децата от 60-те години на 20 век, атеистично възпитани, бяха повлияни от западната култура, която постепенно навлизаше в младостта им от книгите на западноевропейските и американски писатели и музиката на Бийтълс. Нравствеността им започна постепенно да се срива. И със всяко следващо поколение младите стават все по-"освободени" от нравствени ценности. Разводите са ежедневие, свободното съжителство е нещо нормално, съвременния човек търси щастието си във секса.

263

Анонимен

преди 1 седмица

Моралното разложение на Запада заличи и българското училище. Сега вече, като им се намесят между тях и децата им, вътре в семейството, много родители ще се досетят, че ще има да търсят класическите ( именно класическите! - не други) български учители, които бяха удряни и обвинявани в какво, ли не и от кого ли не абсолютно неоснователно, вкл.и в "не добре квалифицирани" ( ха-ха!). Дано вече да си подадат ръка, а не да се джафкат тези две страни, че "двама се карат", но има трети, който печели

262

До 243 "истинат

преди 1 седмица

Много широк възрастов спектър: от шейсетте години до днес, за да се обобщава така. -За хората от шейсетте: често пъти добре образовани, с професии, знаещи, расли в много по-морално общество, защо пък смяташ, че не са вярващи и че не са способни да си ьащитят децатаЗа хората от седемдесетте: качествените днес компюгърни специалисти. Осемдесетте: също може да се разчита, но са расли в съвсем друг обществен ред, по-точно началото на свободията в училищата. Все още уважаваха учителите и родителите..