Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 11.02.2019

Моралното разложение на Запада в Националната стратегия за детето?

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Духовниците смятат, че с нея се ограничава авторитета на родителите, а според Църквата трябва да се въведат часове по религия, с които ще се преборим с наркотичната зависимост, абортите и сексуалната разкрепостеност.

БПЦ смята, че забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Още по темата


Светият синод е забелязал основни пропуски в стратегията, които касаят християнско семейство, обясни митрополит Антоний БПЦ в студиото на "България сутрин".

"Чрез различни законопроекти се отнема пълното право на родителите да възпитават в свобода своите деца. По някакъв начин се институционализират рамките на възпитанието в семейството", обясни пред Bulgaria ON AIR митрополит Антоний.

Той беше категоричен, че часове по религия биха имали благотворно влияние върху младежите.

"Трябва да има строгост, някакви рамки във възпитанието на децата, защото прекалената свобода доказва, че децата започват да растат своенравни, без да зачитат авторитетите на своите родители, а след това в обществото", подчерта още духовникът.

По думите му правят се опити в страната ни да се налагат несвойствени модели във възпитанието на децата, в контекста на моралното разложение на западното общество. Църквата не приема идеята двама родители от един пол да възпитават децата. Според Библията семейството е съюз между мъж и жена. Има опит традиционното семейство да се измести от тези практики, обясни митрополит Антоний.

Детският психолог Христо Монов се съгласи с митрополит Антоний, че става насилствена институционализация на българските деца.

"Детето на 21 век е друго дете, различно дете. Целият свят, който то познава, е по-скоро от екрана, отколкото от реалния живот. Затова то е друг психичен продукт, затова и методите на въздействие спрямо него трябва да бъдат нови", поясни психологът.

По думите му със силната си позиция един от стожерите на българската идентичност - църквата, се завръща в обществения живот.

Монов допълни, че констатациите на БПЦ трябва да се вземат предвид. По думите му всички родители трябва да възпитават децата си, но трябва да знаят, че посегнат ли им, ще изгубят връзката си с тях.
 

Коментари Напиши коментар

265

Ангелова

преди 3 месеца

Смятам,че във въпросното предаване мнението на журналистите е абсолютно неправилно.Църквата в лицето на Светия синод не защитава шамарите във възпитанието,а нашите традиционни ценности,които са ни съхранявали през вековете.Няма защо да копираме чужди морални системи,още повече,че вече знаем до какво ниво на морално разложение водят те.В този случай Синодът изненадващо взе правилно решение и се намесва правилно.И още по-решително трябва да се бори.

264

Лиляна

преди 3 месеца

Насилието не се изразява само в шамари.То може да бъде много по-перфидно.Та каква е цялата система,която обрича хората от младост до дълбока старост да работят не за себе си ,а за други,(без право на избор).В една робовладелска система не може да няма насилие.Всички тези прения за насилие над децата са ,,прах в очите", за да виждаме малкото насилие,а да не забелязваме голямото,същественото.Родител,който работи примерно-3 дни в седмицата за удоволствие и за полза за обществото ще бъде спокоен

263

Истината

преди 5 месеца

До До 243 "истината
Децата от 60-те години на 20 век, атеистично възпитани, бяха повлияни от западната култура, която постепенно навлизаше в младостта им от книгите на западноевропейските и американски писатели и музиката на Бийтълс. Нравствеността им започна постепенно да се срива. И със всяко следващо поколение младите стават все по-"освободени" от нравствени ценности. Разводите са ежедневие, свободното съжителство е нещо нормално, съвременния човек търси щастието си във секса.